rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Співвласники мережі Mafia відкриють 5 ресторанів KFC у Харкові

Тарас і Оксана Середюки, співвласники мережі ресторанів Mafia, відкриють у 2014 році п’ять ресторанів KFC у Харкові. Плани розвивати мережу KFC подружжя декларували ще рік тому, проте відклали їх, не знайшовши відповідного майданчика в столиці. «До кінця року буде прийнято фінальне рішення з приводу Харкова усіма сторонами (компанією, корпорацією Yum! Brands і власниками приміщень у місті. – Авт). Ми плануємо відкрити п’ять ресторанів у 2014 році», – розповів власник мережі ресторанів «Мафія» Тарас Середюк.

За його словами, в Харкові набагато легше знайти гарні локації, які влаштовували б усіх партнерів, а рівень конкуренції на ринку фастфуда помітно нижчий, ніж у столиці. При виборі майданчиків інвестори орієнтувалися на зручність розташування, близькість до метро і відсутність поблизу головного конкурента – McDonald’s, 9 зі 76 українських ресторанів якого є у Харкові. На сьогодні серед пропонованих місць для відкриття ресторанів – торгові центри «Дафі» і «Французький бульвар», бізнес-центр на площі Свободи і одна з центральних вулиць – Пушкінська.

Друга хвиля
Українські ресторани KFC, відкриті в партнерстві з Середюками, будуть першими, розташованими поза Києвом. З кінця минулого року, коли корпорація Yum! Brands Inc. вивела свій бренд KFC на український ринок, всі українські заклади мережі – на сьогодні їх чотири – перебували в столиці. Перший в Україні ресторан мережі відкрила в Києві 20 грудня в ТРЦ Ocean Plaza «Українська харчова компанія». Другий партнер в Україні – «Глобальна ресторанна група – Україна» (дочірня компанія американської групи Global Restaurant Group, GRG) відкрила цього року три ресторани KFC у столиці: на станції метро Чернігівська, на залізничному вокзалі та в ТРЦ «Караван».
«Спочатку, коли ми тільки планували виходити на український ринок, питання про те, в якому місті відкривати перший ресторан, не виникало. Ми всі розуміли, що це обов’язково буде столиця України – Київ. Це одне з найбільших міст, і такої кількості потенційних гостей ресторану немає ні в одному іншому місті. Крім цього, в столиці є великий попит на ресторани швидкого обслуговування», – пояснює Юрій Бабич, директор з франчайзингу YUM! Brand Росія та СНД.
На думку директора компанії «Ресторанний консалтинг» Ольги Насонової, до переваг харківського ринку можна зарахувати менший рівень конкуренції – і за майданчики, і за споживача. «У Харкові багато гарних ключових приміщень, ще не зайнятих, прохідних, там, де немає McDonald’s. Успіх KFC там цілком імовірний», – каже вона. А ось заощадити на стартових витратах навряд чи вдасться, згідно з оцінкою Насонової, у відкриття одного ресторану франчайзі доведеться інвестувати $500-700 тис., незалежно від того, Київ це чи Харків. «На чому можна дійсно заощадити – це на істотній різниці у вартості оренди, розцінки можуть відрізнятися в два рази», – зазначає вона.

Переваги столиці
Незважаючи на складнощі з пошуком відповідних майданчиків, у стартапа в столиці є низка переваг. «З точки зору інфраструктури, пошуку нерухомості, відбору кращих фахівців починати бізнес краще в Києві», – вважає Роман Романчук, генеральний директор мережі ресторанів японської кухні «Сушия», розвиток якої також почався з Києва.
Під вивіскою KFC працює більше, ніж 18 000 закусочних по всьому світу. Власник бренду – найбільший у світі оператор фастфуд-ресторанів – американська корпорація Yum! Brands Inc. Yum! Brands також володіє брендами Pizza Hut і Taco Bell. До 2019 року Yum! Brands має намір відкрити в Україні 100 різних ресторанів.
Також на стороні інвестора – великий обсяг ринку споживання, властивий столиці. При цьому він визнає, що мережі цікавий розвиток у регіонах. «Регіони дозволяють охопити велику зону покриття, тут ми можемо займати кращі позиції порівняно зі столицею», – підкреслює Романчук.
Крім того, в регіонах – більш низька конкуренція на даному етапі і наявність інтересу у населення до нових форматів. «Якщо ж говорити про орендні ставки, то іноді ставки в регіонах є навіть вищими, ніж у Києві», – зазначає Роман Романчук.
Мережа ресторанів FM Group (ресторани «Рукола», Tarantino, «Муракамі») з обережністю розглядає можливість виходу за межі столиці. «Наразі ми відкриваємо заклади в Києві, оскільки краще знаємо цей ринок, – пояснює бренд-менеджер мережі Дар’я Ганнісік. – У 2014 році ми проаналізуємо ринок у регіонах і приймемо рішення (про експансію) за результатами». За її словами, ефективно керувати якістю на відстані неможливо, тому наразі компанія розвивається в тому регіоні, де може чітко контролювати всі процеси бізнесу.

Джерело: forbes.ua
Фото Harry_nl/flickr.com

У «МакДональдз Україна» призначено нового боса

Як потрібно зняти український фільм, щоб він приніс прибуток. Поради інвестора найбільш касової української кінокартини останніх років

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers