rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Президент СКУ Євген Чолій на зустрічі з українською громадою: «Для євроінтеграції України потрібна участь кожного»

Зустріч в аудиторії парафії св. Володимира та Ольги розпочав голова відділу УККА в Іллінойсі д-р Олесь Стрільчук, який, оцінюючи в короткій промові важливість праці пана Чолія, зазначив, що він «робить те, що мав би робити український уряд для своєї країни».

Наступним взяв слово голова Фундації «Спадщина» адвокат Юліан Куляс, який має значний досвід роботи в СКУ. Він, зокрема, розповів, що був делегатом від чиказької громади від самого початку існування цієї організації і до цього часу бере активну участь у її роботі. Пан Куляс додав, що українській громаді пощастило мати такого важливого гостя. Виглядало, що всі присутні це добре розуміли, тому що зал був заповнений. Пан Куляс також відзначив той факт, що у залі було чимало представників четвертої хвилі. Пан Куляс пригадав Конгрес, який відбувався в Нью-Йорку. На ньому було порушено питання про внутрішньополітичні непорозуміння в Конгресі. Тоді агенти ФБР повідомили делегатам, що серед членів таємно будуть присутні працівники радянського посольства. Пан Куляс закликав цих людей не ховатися, вийти і відкрито заявити про себе. Така заява викликала оплески, а ті люди так само потаємно залишили приміщення засідання.

  Title  Title
    

Доповідач якнайповніше представив пана Чолія, якого знає багато років, виклавши його досягнення на професійній ниві – юриспруденції та громадській діяльності.
Пан Чолій розпочав доповідь із того, що відзначив громадську активність українців, які навіть свої вихідні проводять, відвідуючи та беручи участь у численних заходах.
Як досвідчений оратор, він привітав представників УККА, фінансових установ, духовенства і продовжив анекдотом, пообіцявши зупинитися одразу, як тільки побачить, що когось «заколисав» промовою. Повернувшись до серйозного тону, пан Євген висловив подяку п. Павлові Бандрівському, п. Юліанові Кулясу, п. Стіву Демітро, п. Богданові Ватралю та п. Олесеві Стрільчуку за організацію зустрічі з громадою, а також – з конгресменами в Іллійносі – Майком Квиглі і Денні Дейвісом в Українському Осередку, незадовго до зустрічі з громадою. Президент СКУ підкреслив, що очолювана ним організація є найвищим координаційним органом, що об’єднує 20 мільйонів українців – третину всіх українців у світі. Минулого року відзначалося 45-річчя існування Конгресу, що було б неможливо без участі фінансових установ. Пан Чолій попросив встати представників Кредитівки «Самопоміч», щоб оплесками подякувати їм за підтримку громадського життя впродовж багатьох років. Пан Чолій також вручив грамоту президентові Фундації «Спадщина» панові Кулясу за багаторічну підтримку роботи Конгресу. Принагідно пан Чолій закликав підтримувати їхню організацію та українські фінансові установи.
Далі Президент СКУ подав своєрідний звіт діяльності Конгресу. Він повідомив, що СКУ висилає своїх спостерігачів на вибори всіх рівнів в Україні – від президентських до регіональних. У прагненні до відновлення демократизації в Україні, СКУ відрядив на останні вибори 250 спостерігачів з 20 країн світу, а також попросив бути головним спостерігачем колишнього посла Канади в Україні Девіда Фрейзера, щоб уникнути закидів в упередженості Конгресу щодо результатів виборів. СКУ також активно реагує на всі випадки порушення прав та свобод людини – не тільки відкритими заявами, але й листами до лідерів європейських інституцій та країн із закликами про публічне висловлення невдоволення авторитарною політикою теперішнього уряду України.
Пан Чолій розповів, як на другій зустрічі з Януковичем закликав його переосмислити політику, бо він, Віктор Янукович, не є вічним і запам’ятається керівником, при якому держава перетворилася з демократичної в авторитарну.
Пан Чолій наголосив на тому, що найкращий вибір для України – Європейський Союз. Відповідно, Конгрес кілька останніх років працює над тим, щоби Україна отримала членство у Союзі. Першим кроком у цьому процесі – підписання угоди про Асоціацію між ЄС та Україною, яка була парафована 30 березня минулого року у Брюсселі. Коли міжнародна угода є парафованою, це означає, що технічні, юридичні питання є узгодженими, тобто, сторони погодили зміст.
Щоби ця угода тепер була підписана, Європа неоднозначно заявила – Україна має продемонструвати повагу до прав і свобод людини та європейських цінностей. На жаль, уряд України не показує конкретними діями готовність виконувати ці вимоги. Навіть під час останнього Саміту ЄС-Україна, який відбувся 25 лютого в Брюсселі, були сподівання, що Президент Янукович відкрито оголосить про звільнення Юрія Луценка. Однак цього не відбулося, хоча Європейська сторона зробила крок назустріч, запропонувавши 630 мільйонів євро на кредитування для полагодження справ із МВФ. З боку України були лише порожні обіцянки. Ситуація погіршилася ще більше, коли минулого тижня позбавили Сергія Власенка депутатського мандата. Таким чином, уряд демонструє своє «розуміння» заклику Європи змінити спосіб управління у державі.

 

 Title Title
  
 Title 
  

Однак з боку СКУ є розуміння, що питання угоди про Асоціацію європейські інституції не повинні вирішувати на підставі поведінки української влади, тобто, не може бути підписання цієї угоди винагородою за «правильну» поведінку чи не підписання – покаранням за «неправильну». Європа повинна вирішувати це питання з позиції, що є найкращим в інтересах Європейського Союзу, країн-членів, а також України в довготерміновій перспективі – 25-30 років.
Постає питання: що краще – Україна в ЄС чи у складі Митного Союзу з Росією? Відповідь – зрозуміла і однозначна. В інтересах українського народу, Європи та США (про що пан Чолій і сказав конгресменам), щоб Україна була в ЄС. Поважний гість закликав відповідальніше ставитися до натяків українського уряду про готовність підписати Митний Союз із Росією. Дехто вважає, що це лише робиться для залякування Європи. Пан Євген нагадав 2010 рік, коли Янукович одразу після вступу на посаду керівника держави підписав ганебну Харківську угоду про оренду Чорноморського флоту на 25 років!
Тому загроза входження України в Митний чи Євразійський Союз є абсолютно реальною.
Президент Росії чітко визначив, що до 2015 року постане Євразійський Союз, в якому будуть Росія, Україна, Білорусь і Казахстан. І ніхто не знає, про що домовляються Путін та Янукович при зустрічах, зокрема, й два тижні тому у Бельгії. Достатньо лише того, що Янукович заявив: до квітня відбудеться зустріч Президентів згаданих 4 країн. Здебільшого, під час таких зустрічей робляться вже конкретні заяви. Тому, на думку пана Чолія, існує реальна загроза створення Євразійського Союзу. Гілларі Клінтон ще в грудні сказала, що США будуть намагатися запобігти створенню нового Радянського Союзу, зазначивши, що такий Союз, якщо буде створений, матиме іншу назву, але суть залишиться та сама. І не дивно, бо Путін ще у 2005 році заявив, що розвал Радянського Союзу був найбільшою геополітичною трагедією 20 сторіччя, а також – про готовність творення нового Союзу.

Title  
  

Тому пан Чолій закликав з усією серйозністю ставитися до ситуації, яка склалася навколо України та її геополітичного майбутнього. В Брюсселі на Саміті було сказано чітко, що, якщо до травня уряд України не вживе конкретних заходів для виконання вимог ЄС, то угода про Асоціації не буде підписана в листопаді на Саміті у Вільнюсі! За час між травнем і листопадом треба вирішити багато різних питань, пов’язаних з угодою. Якщо ж не буде її підписано в листопаді, то, правдоподібно, не станеться цього і наступного року, бо тоді відбуватимуться вибори до Європейського Парламенту. Пізніше Янукович розпочне свою передвиборну кампанію у 2015 року, коли ця угода не буде пріоритетною. Далі – умови угоди будуть дещо застарілі, її доведеться переглядати, обговорювати, і процес знову затягнеться, і це перекреслить дорогу Україні до ЄС.
Можна передбачити, що Янукович перекладе вину за непідписання угоди про Асоціацію на Німеччину – найпотужнішу країну Європи – яка більше цінить російський газ, ніж членство України в ЄС.
Він скаже під час передвиборної кампанії, що підписанню угоди перешкодили не ув’язнення Луценка й Тимошенко, а саме небажання європейців бачити нашу державу в Союзі, бо Ющенко і Тимошенко свого часу прагнули членства в європейській спільноті, і цього не сталося. Такою буде аргументація Януковича.
І є ще одна перешкода «європейського напрямку» України, тепер уже всередині країни. Тільки 40 відсотків електорату Партії регіонів є за євроінтеграцію України, 60-70 відсотків електорату опозиційних партій підтримують цей процес.
Виходячи зі сказаного, Янукович, швидше за все, заявить, що Європа «закрила нам двері», а Росія – хоч і не найкращий партнер – але готова співпрацювати і приймає нас такими, якими є, не висуваючи вимог, на відміну від Європи. На додачу, Росія готова дати дешевший газ.

 Title 
  

Тому, наголосив пан Чолій, питання євроінтеграції України є пріоритетним питанням! Інакше, зазначив Президент СКУ, шанси зменшуються катастрофічно. І от тут потрібна участь кожного. Не лише СКУ, але й представники діаспори повинні цікавитися цим питанням, звертатися до конгресменів, сенаторів зі закликом – сприяти євроінтеграції України, акцентуючи, що це є в інтересах США. У цих зверненнях наголошувати на вирішення даного питання у довготерміновій перспективі, а не на підставі конкретних дій теперішнього уряду.
«Я закликаю кожного з вас», – сказав пан Чолій. – «Впродовж наступних 10 днів написати сенаторові чи конгресменові лист із проханням підтримати СКУ і сприяти процесам інтеграції України в Європу». «Ви живете в країні, де було впроваджено «Закон Магнітського», яким було визначено санкції для посадових осіб Росії, які намагатимуться приїхати в США: відмова у візі, перевірка комерційних транзакцій в американських фінансових установах. Ви можете закликати сенаторів та конгресменів поширити такі санкції на українських посадовців, які порушують людські права і свободи. Для багатьох політиків та олігархів в Україні буде поганою новиною те, що їх не пускатимуть до Америки, що їхні транзакції перевірятимуть, а рахунки заморожуватимуть. Навряд чим їм усміхатиметься перспектива втрати своїх грошей лише в Казахстані чи Росії, коли вони не зможуть відпочивати у Франції чи Італії або на швейцарських курортах. Тоді ці люди визнають, що Америка і Європа «говорять їхньою мовою». Бо будуть зачеплені їхні особисті інтереси».
Пан Чолій зазначив, що навіть не всі європейські політики розуміють необхідність євроінтеграції України. Тому активна позиція українців повинна витлумачити їм цю перспективу.
Президент СКУ навів слова Шевченка: «Свою Україну любіть... Во врем’я люте». Тому саме зараз, у критичний і вирішальний час, слід діяльно любити Батьківщину. Робити конкретні вчинки, щоб Україна могла стати європейською, демократичною державою.
Пан Чолій також розповів про ті успіхи, яких досяг СКУ в питанні захисту прав українців у діаспорі. Минулого року відбулося 8 різних форумів української молоді в Україні та Європі в рамках СКУ. Наприклад, до СКУ звернулося об’єднання українців Польщі. Там, у селі Мокре, закривалася єдина українська школа через брак коштів. СКУ звернувся до влади Польщі з проханням запобігти цьому. У відповідь, цю школу було передано українській громаді, а місцевий уряд взяв на себе фінансування цієї школи.
У Румунії колишній член Союзу українців через конфлікти вийшов з цієї організації і подав на нього в суд. Відповідно, суд заморозив рахунки Союзу. Люди, які працювали на адміністративних посадах у Союзі, видавали часописи тощо, залишалися без зарплатні 7 місяців. На заклик Союзу українців в Румунії СКУ звернувся до уряду Румунії. Пан Чолій особисто мав зустріч із прем’єр-міністром Румунії, з головами обох палат Парламенту країни, і перед Різдвяними святами було скасовано судову заборону і фонди передано у користування Союзу українців Румунії знову.
У Німеччині до недавнього часу існували різні українські організації, які не співпрацювали. Там були так звані «повоєнні» організації, утворені давнішніми хвилями емігрантів і ті, що були створені «четвертою хвилею». І от минулого року вперше відбулися установчі збори, які провадив пан Чолій, де була утворена єдина організація зі статутом та управою, яка представляла всіх українців в Німеччині. Це стало можливим, додав пан Чолій, завдяки тому, що українські організації в складі СКУ готові до широкої співпраці.
Активність українських спільнот є вкрай важливою і не тільки на рівні посадових осіб різних організацій, але й на рівні кожної людини в діаспорі.
Впродовж наступних півгодини пан Чолій відповідав на питання зі залу. Всю дискусію складно навести тут. Головне послання Президента СКУ – вдатися до активних кроків і почати робити заклики до можновладців Америки та Європи з проханням допомогти Україні обрати європейський шлях.
Наприкінці зустрічі виступив президент Кредитівки «Самопоміч» пан Богдан Ватраль, який підтримав пана Євгена Чолія у його зверненні до української громади. Принагідно він висловив подяку за його працю та готовність підтримувати діяльність СКУ і надалі. Керівництво Кредитівки офіційно вручило чек на суму у 10 тисяч доларів на діяльність СКУ. Свої датки також зробили відділ УККА в Іллінойсі на суму в 2 тисячі доларів. Були зібрані пожертви готівкою від людей, що прийшли послухати президента СКУ. Приємно було бачити, скільки людей зібралося. Така зацікавленість й активність дає сподівання на те, що українці в Чикаго й справді зважаться на офіційні звернення до американських політиків. Наше видання приступає до підготовки такого звернення, і кожен бажаючий може долучитися своїм підписом або ідеєю.

Фотографії автора та Галини Угриної

«В сім’ї вольній, новій…»

Громада Чикаго віддала шану Романові Шухевичу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers